11. ledna 2022

První měsíc - expatem zpovzdálí

Na rozdíl od běžného turisty jsme měli úžasnou možnost první měsíc pozorovat fungování běžného života v malém thajském městě z bezpečí nově postaveného celkem luxusního hotelu na hlavní ulici v Ban Changu. Turisté sice taky bydlí často v hotelech, ale většinou nemají k dispozici to, co jsme měli my: čas se rozkoukávat. Běžný expat zase často začne horečně vyhledávat bydlení, auto, jídlo a přátele. My jsme z hotelového klimatizovaného bezpečí podnikali opatrné výpady jako kosmonauti na Mars.



 Pozorováním a vyptáváním se místních (většinou rukonohovou řečí nebo lámanou angličtinou) a vyzvídáním u Radkových kolegů v práci jsme postupně začali skládat mozaiku toho, jak to na jihovýchodě Thajska vypadá. O severu Thajska v okolí Chiang Mai je toho napsáno spoustu, Bangkok je taky všeobecně známý stejně jako Pattaya, ale o území na východ od Pattayi se toho moc nedočtete. Není to příliš turisticky významná oblast, cizinci jsou tu většinou ti, kteří stejně jako Radek vzali nabídku pracovat pro některou firmu v Rayongu a okolí. 
Takhle to vypadalo, když se člověk podíval ze střechy hotelu na východ.
Teď už bydlíme ve svém a sbíráme další střípky k tomu, jak přežít s předpubertálním dítětem přesídlení do jazykově i kulturně naprosto odlišné země.
Jedno z prvních zjištění při našich výpadech bylo, že chodníky tu jsou, ale jen na hlavní ulici (financované z jakési dotace, jak hlásá cedule na začátku Ban Changu), často jsou ale znova rozkopané, nedokončené nebo uprostřed nich stojí obchodník se zbožím nebo prostě cedule. Hlavně, že mají pruh pro nevidomé :-).
Slepci tu musí být opravdu zdatní v používání hole.
Jak to, že to nikomu nevadí? Tady totiž nikdo po těchto chodnících nechodí. Stejně tak nás zarazilo, že silnice, která má v každém směru 3 pruhy, nemá nikde (a to po pečlivém průzkumu opravdu nikde) přechod. Jen v některých místech má buš uprostřed vychozenou cestičku od zoufalců, které nenapadlo se přepravit autem nebo na skútru. Místní opravdu pěšky nikde nechodí, všude si dojedou na skútru, motorce nebo autem. Kolo používají jen opravdu výjimečně, na kole tu potkáte většinou cizince.
Analýza z roku 2021

Další postřehy budu psát do jednotlivých článků zaměřených na konkrétní témata, jako je voda, podnebí a počasí, bydlení, ekologické cítění místních lidí apod. Budu tak mít možnost do nich později dopisovat nová zjištění.

Žádné komentáře:

Okomentovat