15. září 2013

Filmový tip: Die Alpen - unsere Berge von oben

Dokumentární film Die Alpen - Unsere Berge von oben se promítá v německých a rakouských kinech jenom pár dní a šplhá po žebříčcích sledovanosti jako zkušený alpinista. Rozhodli jsme se propadnout nadšeným odezvám a vyrazili jsme do kina. 

DIE ALPEN - oficiální HD trailer k filmu


Dokument Die Alpen samozřejmě velmi připomíná slavný seriál BBC Planet Earth. Jak svojí strukturou (sled obrazů bez výrazné dějové linky), dechberoucí kamerou, tak i příjemným komentářem v poslouchatelné němčině (žádné tyrolské jódlování, jak jsme se obávali).
V několika ohledech je ale přece jenom jedinečný. Na první pohled zaujme technikou filmování. Celý dokument je natočený z vrtulníku, nikoli však čistě z ptačí perspektivy (ačkoli záběrů kamerky umístěné na zádech orla se taky dočkáme). Důmyslým zoomováním se podařilo diváka spustit z vrtulníku na laně přímo do středu dění záběru, takže při sledování má člověk kolikrát tendenci zvednout nohy, aby jimi nebrnkl o skálu, natáhnout ruku, aby si pohladil ovečku nebo zatajit dech při přepadávání přes hranu. Pocit skutečné závratě z výšky se dostaví nejednou.



Film nemá nějaký vyloženě poučný charakter, spíše zobrazuje Alpy v různých perspektivách a aspektech. Kamera navíc necílí na nějaké neznámé alpské zákoutí nebo neobvyklé jevy. Ukazuje místa, které všichni dobře známe. "Jééé, dívej, Dolomity, tam je krásně a..., jééé, Erzberg, tam jsme přece byli na Salsa Outdooru...", atd. Člověk se s filmem velice snadno ztotožní a název "unsere Berge" (= naše hory) tak získává reálný rozměr. Jsou to prostě naše Alpy, naše tak jak je známe a milujeme.

Filmu navíc přidává na atmosféře dozvučení, které je velice trefně a vtipně vsazené do kontextu, takže se člověk při některých scénách neubrání smíchu.



Bohužel netuším, jestli se Die Alpen dostane i do české distribuce, ale vzhledem k tomu, kolik je u nás horských nadšenců, tak by snad mohl. Za shlédnutí rozhodně stojí.

Website
Facebook
 Recenze

Berg Heil!
Lindusch

Žádné komentáře:

Okomentovat