6. května 2012

Föhn, fén, zapálená lýtka a tak dále...


V Mnichově vypadalo počasí idylicky. Téměr třicet stupňů, obloha jen lehce zacloněná, lístek se nepohnul. Paráda, nejvyšší čas na první výpad do Alp!, řekla jsem si a vyrazila. Na horách mě hned při prvním vykročení srazil vítr na kolena. Horký, naléhavý, strhávající svršky z těla. Dlouho jsem přemýšlela, co je to za zvláštní proudění, až mě napadlo, zda jsem se právě nesetkala s omamně jižanským, pro horaly nebezpečným a legendami opředeným fénem.....





A co myslíte....Byl to on!  :o))
Fén je lokální "padavý" vítr, vyskytující se na severní straně Alp. Nejcitelnější je v zimním a čerstvě jarním období. Je velmi prudký, teplý (teplotu zvyšuje o 10 - 15 stupňů) a suchý. Svůj příchod oznamuje zvláštními úkazy, např. hustým mrakem stojícím nepohnutě na jižní straně obzoru, neobyčejně průzračným vzduchem nebo neklidem zvířat. Po několika prudkých nárazech v krátkých přestávkách nastává teprve silný příval teplého vzduchu, který trvá obvykle tak 3 - 4 dny.
Fén vzniká přímo při své cestě přes Alpy. Vzduch vystupující na jižní straně hor do výše se ochladí, "srazí" a vyprší. Když pak na severní straně, zbaven vlhkosti, padá do údolí, otepluje se. Část proudění zůstává ve výšce a vytváří typické fénové mraky (Föhnfische).
Jako föhn se původně označoval vítr pouze v Alpách, dnes se název používá obecně pro proudění tohoto typu kdekoli na světě.


Čím je fén nebezpečný?
Právě svojí prudkostí, suchostí a teplotou. Podobá se orkánu, který láme skály, trhá stromy a odnáší střechy. Vysušuje dříví tak, že můžou snadno vzniknout požáry. Rozpustí za 24 hodin více sněhu než slunce za dva týdny, čímž může na jaře způsobit prudké povodně a v zimním období výrazně zvýšit lavinové nebezpečí. Pokud "padá" fén, vůbec se nedoporučuje vyrážet do hor. Fén také způsobuje zdravotní potíže jako bolesti hlavy, vznětlivost, v extrémním případě srdeční problémy (kvůli kmitání vzduchu).


Co říká lidová moudrost?
Při příchodu fénu se hospodyním na severní straně Alp zapálí lýtka. Pradávný pud je žene do údolí, opouštějí na pár dní rodinné usedlosti a mizí z očí svým manželům. Do jejich duší a těl přišlo jaro. Začátak jara je nejlepší na početí potomků. Přitom je důležité, aby nebyli všichni mezi sebou příbuzní a nebyli tak ohroženi dědičnými chorobami. Toho prý lze docílit v uzavřených alpských údolích jen tím, že se namixují tamní geny s podhorským materiálem.....
Tož nevím....to jsem jenom četla.  :o)))


Jaká byla moje zkušenost?
Tehdy jsme to při výstupu radši otočili. Hrozilo lámání větví a sníh ve vyšších polohách nebyl vůbec stabilní. Sešli jsme do údolí vykoupat se k jezerům. Vichr tvořil na jinak klidných jezerech téměř mořské vlnky a po vystoupení z vody nebylo vůbec potřeba se utírat, za pár vteřin jsem byla suchá.


Příchod fénu oznamuje hustý mrak stojící nehybně na jižním obzoru

Föhnfische


Žádné komentáře:

Okomentovat