6. března 2012

Starkbierfest v Mnichově

Že jsou Bavoři vášniví pivopiči, to je známá skutečnost. Oktoberfest jako nejproslulejší pivní festival na světě tuto pověst korunuje. Ne ke každému se ovšem dostane, že Mnichovany možná ještě oblíbenějším festivalem je právě probíhající Starkbierfest.



Jako Starkbier se označuje pivko s vysokým obsahem chmelových výtažků a samozřejmě, jak už z názvu vyplývá, i alkoholu. Slabší Starkbier má kolem 5%, nejsilnější až 12%. Údajně by měl existovat světlé i tmavé pivo této sorty, sama jsem zatím v Mnichově okusila jenom tmavé. Chutná výborně. Je opravdu hodně silné, karamelové a sladké. Dokonce se zdá i viskóznější, ale to asi proto, že evokuje dojem "pivního koňaku".


Heslo "pivo je tekutý chléb" tady samozřejmě dobře znají. A z toho důvodu se v některých provozech toleruje jeho konzumace až do míry "dokud se udržíš na nohou".


Název Starkbier se do češtiny překládá obvykle jako postní pivo. Je totiž k dostání v době postu. Jojo, zase si ten půst bavorská zvěř vyložila po svém. Svého Starkbierfestu si tak váží, že toto období nazývají dokonce "pátá roční doba"Starkbier vyrábí všechny známé pivovary a dávají mu názvy, které vždy končí na -or (Salvator, Triumphator, Aviator, apod.)


Starkbier norimberského pivovaru Spalter


Starkbierfest se nekoná na jednom konkrétním místě jako třeba Oktoberfest, postní pivo nabízí každá větší hospoda. Nejklasičtější z nich je Paulaner Am Nockherberg, kde se kromě oficiální ochutnávky postních piv konají ještě politické satiry a další taškařice.


V době Starkbierfestu jsem tady poprvé viděla narážení bečky klasickým způsobem.



Žádné komentáře:

Okomentovat