Jako Starkbier se označuje pivko s vysokým obsahem chmelových výtažků a samozřejmě, jak už z názvu vyplývá, i alkoholu. Slabší Starkbier má kolem 5%, nejsilnější až 12%. Údajně by měl existovat světlé i tmavé pivo této sorty, sama jsem zatím v Mnichově okusila jenom tmavé. Chutná výborně. Je opravdu hodně silné, karamelové a sladké. Dokonce se zdá i viskóznější, ale to asi proto, že evokuje dojem "pivního koňaku".
Heslo "pivo je tekutý chléb" tady samozřejmě dobře znají. A z toho důvodu se v některých provozech toleruje jeho konzumace až do míry "dokud se udržíš na nohou".
Název Starkbier se do češtiny překládá obvykle jako postní pivo. Je totiž k dostání v době postu. Jojo, zase si ten půst bavorská zvěř vyložila po svém. Svého Starkbierfestu si tak váží, že toto období nazývají dokonce "pátá roční doba". Starkbier vyrábí všechny známé pivovary a dávají mu názvy, které vždy končí na -or (Salvator, Triumphator, Aviator, apod.)
Starkbier norimberského pivovaru Spalter
Starkbierfest se nekoná na jednom konkrétním místě jako třeba Oktoberfest, postní pivo nabízí každá větší hospoda. Nejklasičtější z nich je Paulaner Am Nockherberg, kde se kromě oficiální ochutnávky postních piv konají ještě politické satiry a další taškařice.
V době Starkbierfestu jsem tady poprvé viděla narážení bečky klasickým způsobem.
Žádné komentáře:
Okomentovat